Инсталираните апликации на Вашите телефони и ажурирањето кои тие го прават, постојано го трошат мобилниот интернет и кога не ги користиме. Секојдневните новитети на апликациите како Facebook, Instagram, Snapchat имаат потреба од зголемен волумен на интернет. Видеата на You Tube се во HD резолуција, видеата кои се поставени на Facebook автоматски се вклучуваат без да се притисне “Play”, а опцијата Story на Instagram од еден преглед може да потроши дури 30MB, во зависност од резолуцијата и големината.

Сè што треба да направите за да проверите кои апликации ви трошат најмногу интернет, е да ја одберете опцијата “Data usage” на вашиот телефон.